Hvordan gør man et kirkeorgel hovedrent?

Udgivet tor d. 7. jan 2021, kl. 14:20
Generelt

Man tror det næppe, men et kirkeorgel rengøres med støvsuger, støveklud og Rodalonspray i de kroge, man ikke kan komme ind i.

I disse dage skiller orgelbyggerne Erik Hult og Peter Kovacs orglet i Brønshøj Kirke fuldstændig ad for at rense, efterse og reparere de piber, der trænger.

Nogle af piberne er så tunge, at deres egen vægt har fået pibens ’fod’ til at synke sammen, så der skal genopbygges.

En orgelbyggers vigtigste redskab – ud over støvsuger og termokande – er stemmehornet. Når orgelpiberne skal monteres igen, skal de stemmes. Stemmehornets spidse ende kan åbne piben lidt mere, ’lyseslukker-enden’ lukker piben, så tonen til sidst får den helt rigtige højde.

Det helt rene og nystemte orgel kan høres første gang ved højmessen søndag d. 24. januar kl. 10.00.