Udgivet ons d. 8. jan 2020, kl. 14:17

Livet har det med at tage sine drejninger. Det ved om nogen 51-årige Dorthe Brundin, Solrød, der tirsdag den 14. januar kl. 19.30 holdt foredrag i Brønshøj Sognehus.

I 1998 blev hun uden varsel ramt en hjerneblødning. Det skete, mens hun var alene hjemme med sine to børn på to og fire et halvt år.

»Jeg var ved at sætte håret på min datter, Julie. Pludselig får jeg det dårlig, og hun spørger, om jeg er ved at besvime. Det næste, jeg husker, er, at jeg vågnede på sofaen. Julie sad ved siden af mig, og jeg kan huske, at Bamse og Kylling kørte i baggrunden. I situationen prøvede jeg at udvise ro, men da jeg ville rejse mig, kunne jeg mærke, at det ene ben ikke ville lystre. Jeg måtte derfor kravle ud i køkkenet for at få fat i telefonen og ringe efter hjælp,« siger Dorthe Brundin.

Det var pinligt at forholde sig til panik- og angstanfald
Hun kom på hospitalet, og efter nogle undersøgelser og scanninger fandt lægerne ud af, at hun havde fået en hjerneblødning. Efter en operation og 12 dage på hospitalet var hun hjemme igen.

»Alvoren var måske ikke gået helt op for mig, for selvom jeg havde ondt i hovedet, havde jeg travlt med at komme videre og tilbage til mit job,« siger Dorthe Brundin, der arbejdede på Coops hovedkontor i Albertslund.

»Jeg ville gerne have, at alt skulle blive normalt igen. Måske var det derfor, at jeg de første par år fortrængte hændelsen. Jeg syntes, at det var lidt pinligt at skulle forholde mig til angst- og panikanfald, den havde ført med sig. For eksempel turde jeg ikke at være alene med børnene,« siger Dorthe Brundin, der var 30 år, da hun fik hjerneblødningen.

Men hun blev beroliget med, at det var usædvanligt, at folk på hendes alder fik en hjerneblødning, og derfor var det usandsynligt, at hun ville få én igen. Men det skete. Den 1. december 2014 blev hun så dårlig på sit arbejde, at kollegerne straks ringede efter en ambulance.

To hjerneblødninger og tre blodpropper
Da ambulancen kom, lagde hun sig selv op på båren. Men da ambulancen begyndte at køre, mistede hun bevidstheden og fik kramper. Derfor foregik resten af turen til Rigshospitalet med politieskorten.

Hun blev opereret for sin anden hjerneblødning var indlagt i 18 dage. Ved et kontrolbesøg et halvt år senere, finder lægerne ud af, at operationen ikke var helt så vellykket, som de havde håbet på, så i september 2015 gennemgik Dorthe Brundin sin tredje hjerneoperation.

Kort tid efter – da hun efter planen i marts 2016 stoppede med at tage sin blodfortyndende medicin – blev hun ramt af tre blodpropper i hjernen.

En ny tilværelse
Det blev begyndelsen til en ny tilværelse. Det stod hurtigt klart, at Dorthe Brundin ikke kunne fortsætte sit arbejde i Coop.

»Min arbejdsplads bar mig på hænder og fødder gennem hele forløbet. Og jeg troede da også, at jeg efter min sygemelding skulle tilbage til jobbet. Men det gik op for mig, at jeg ikke ville være i stand til at sidde otte timer om dagen på et kontor. Det var et chok, for jeg havde arbejdet 25 år i Coop. Jeg var ét med min arbejdsplads, og den var en stor del af min identitet,« siger hun.

Siden har hun været i jobtræning og har taget en uddannelse som exam. master coach med enneagram, teamcoaching, og personlig coach som speciale.

»På den måde er jeg en succeshistorie. Det er ikke alle, der efter en hjerneblødning kommer i gang igen. Jeg føler mig da også privilegeret, fordi jeg som fleksjobber arbejder med det, jeg brænder for. Det havde jeg ikke troet for fire år siden,« siger Dorthe Brundin.

Hun ser frem til at holde sit foredrag i Brønshøj Sognehus.

»Mit foredrag er enn personlig historie om, hvad der sker, når gulvtæppet bliver revet væk under én. Deltagerne bliver taget med på en rejse i tanker, følelser og handlinger, og hvad der egentlig sker, både med os og vores omgivelser. Det er en times tid med smil, refleksioner og inspiration til, hvad vi selv kan tage ansvar for, og ikke mindst hvordan vi kommer videre,« siger Dorthe Brundin.

Foredraget var arrangeret af Menighedssamfundet ved Brønshøj Kirke.

Tekst og foto Bo Nygaard Larsen